Vinisva - Huis van het gezonde verstand

Doe mee! Interesse?

n = n + 1 ...

Lees De Derde Verlichting en bouw mee aan een nieuwe toekomst! Deel je verbeelding met gelijkgestemden en de rest van de wereld.

 

 

Interesse in een actuele PDF
versie van het manuscript?


De Derde Verlichting

Stuur een mail met motivatie
naar redactie@vinisva.nl 

 

V6.2 Proefdruk/proeflezing - Februari 2022

Actueel onderhanden manuscript V7.54 - Mei 2022


"The internet of things", ofwel "het internet der dingen" in goed Nederlands en afgekort IoT, is een logisch vervolg in de evolutie van het internet. Na vanaf de jaren zeventig computers (ArpaNet) en vanaf de jaren negentig mensen (WWW) onderling met elkaar te hebben verbonden is het nu tijd om allerlei soorten 'machines', van smartphone en tablet tot koelkast en TV, op een slimme manier aan elkaar te koppelen. Hype of niet, het is een technologische ontwikkeling die niet is tegen te houden en zich op de achtergrond verder zal verspreiden over Nederland (en de wereld uiteraard). Ik heb ter enige duiding enkele publicaties van het net geplukt.

Het internet der dingen (Engels: Internet of things) refereert aan de situatie dat door mensen bediende computers (desktops, tablets, smartphones) in de minderheid zullen zijn op het internet. De meerderheid van de internetgebruikers zal in deze visie bestaan uit semi-intelligente apparaten, zogenaamde embedded systems. Alledaagse voorwerpen worden hierdoor een entiteit op het internet, die kan communiceren met personen en met andere objecten, en die op grond hiervan autonome beslissingen kan nemen.

Bron: Wikipedia

What is this revolution they’re calling the “Internet of Things”? How will it work? And why should you care? An interactive visualised tour of the subject, the main players and the fresh challenges & creative opportunities this new wave of internet might bring.

-> Watch the infographic!

Bron: informationisbeautiful.net

Een Nederlandse ondernemer zegt komende vrijdag klaar te zijn met een netwerk voor het internet-of-things.

Dit LoRa-netwerk is in anderhalve maand uit de grond gestampt samen met enkele bedrijven. Het LoRa-netwerk bestaat uit tien zendmasten die op plekken verspreid in Amsterdam staan om zo een dekkend netwerk te kunnen opstellen. De achterliggende organisatie heet The Things Network en is een recent opgerichte organisatie. The Things Network claimt dat het binnen zes weken van idee naar dekking in de hele stad is gegaan.

LoRa staat voor Long Range Radio en heeft een bereik van tussen 2,5km en 15km per mast. Het netwerk is bedoeld voor apparatuur die niet constant een internetverbinding hoeft te hebben, maar alleen af en toe wat data moeten doorgeven. Daarom is de internetsnelheid beperkt van 0,3 tot 50kbit/s, terwijl een lange accuduur gegarandeerd moet zijn. De gateways die The Things Network gebruikt zijn rond 1000 euro per stuk.

Hoewel het netwerk dekkend is, zijn ontwikkelaars nog bezig om de software te schrijven voor verbinding met het netwerk. Uiteindelijk moeten sensoren op bijvoorbeeld boten en fietsen contact kunnen maken met het netwerk. The Things Network heeft nog niet uitgewerkt hoe het geld wil verdienen. In de huidige opzet gaat het crowdsourcing gebruiken voor de financiering van meer gateways die zorgen voor het bereik. Zo moet het netwerk in veel meer steden wereldwijd gaan functioneren. KPN is al even bezig met de implementatie van LoRa in Nederland en deed onlangs een proef.

Bron: Tweakers.net 19-08-2015

In 2015 staan naar schatting 25 miljard apparaten digitaal met elkaar in contact. Dit aantal breidt zich ontzettend snel uit. Machines, apparaten en producten communiceren met elkaar en met mensen. Dit levert een schat aan nieuwe informatie op die bedrijven veel kansen biedt. Deze trend heet Internet of Things.

Door producten slim en internet-verbonden te maken, ontstaan nieuwe mogelijkheden voor bedrijven in alle sectoren. Enerzijds biedt het kansen om bestaande activiteiten en processen te optimaliseren. Zoals bijvoorbeeld het met een internet-verbonden beveiligingscamera een bedrijfspand beter in de gaten houden of het volgen van waardevolle spullen. IoT maakt ook nieuwe productfuncties mogelijk, additionele (digitale) diensten en nieuwe verdienmodellen. Zo kunt u bijvoorbeeld nieuwe serviceconcepten ontwikkelen of producten op leasebasis gaan verkopen. Bekende IoT-voorbeelden die u als consument kent, zijn de slimme thermostaat en de smart watch. 

Bron: Kamer van Koophandel (Youtube filmpje en artikel)

Niet alleen mensen zijn online, ook dingen. Denk aan machines, sieraden, auto’s, de thermostaat en de koelkast. Ze vormen samen een groot ‘internet of things’, oftewel het internet der dingen. Dat biedt oneindig veel mogelijkheden. Maar het maakt het onze persoonlijke leefomgeving wel erg gevoelig voor online inbraken.

Wat kunnen we met internet of things?

Het internet of things biedt oneindig veel mogelijkheden. Momenteel betekent het dat we onze smartphone vaak als afstandsbediening gebruiken. De verwachtingen zijn echter dat het internet der dingen in de (nabije) toekomst productieprocessen zal verbeteren en dat het oplossingen kan bieden voor problemen rondom energie en milieu, criminaliteit, gezondheidszorg en onderwijs.

Wat zijn de risico’s?

Het verlies van privacy wordt gezien als een groot nadeel van het internet der dingen. Als vrijwel elk apparaat dat we gebruiken verbonden is met internet, blijft er weinig van onze privacy over. Alle data worden verzameld in databases, en blijft daar ‘voor altijd’ staan.Dat maakt onze persoonlijke leefomgeving bovendien erg gevoelig voor online inbraken. Hoewel sommige fabrikanten juist het tegendeel bewijzen.

Bron: Mediawijsheid

Author: Hans Geurts

Hans is publicist en oprichter van Vinisva, op social media te volgen onder @vinisva. Tevens is hij muzikaal actief als indie artist, songwriter en producer in Gashunters en Twoomusic. Zie Contact voor o.a. telefoon en mailadres.


Submenu

Historie