Vinisva - Huis van het gezonde verstand

Doe mee! Interesse?

n = n + 1 ...

Lees De Derde Verlichting en bouw mee aan een nieuwe toekomst! Deel je verbeelding met gelijkgestemden en de rest van de wereld.

 

 

Interesse in een actuele PDF
versie van het manuscript?


De Derde Verlichting

Stuur een mail met motivatie
naar redactie@vinisva.nl 

 

V6.2 Proefdruk/proeflezing - Februari 2022

Actueel onderhanden manuscript V7.54 - Mei 2022


"Wij muziekliefhebbers luiden de noodklok"
Artikel in de Volkskrant - 13 juni 2015

Tuurlijk hebben de muzikanten gelijk! Tuurlijk is er de kaalslag en de ongelijke aandachtsverdeling. Maar waarom wordt door cultuurrepresentanten bijna altijd gekozen voor dezelfde weg: iemand kent wel iemand bij de Volkskrant of DWDD, we ondertekenen met wat BN-ers en we kaarten ons punt aan. Indien nodig doen we een gigje of festivalletje om het een en ander luister bij te zetten. Maar dan moeten 'ze' toch wel aan de slag. De noodklok luiden en andere mensen aansporen iets te doen is te vrijblijvend. Ga ook zelf het slagveld op om strijd te voeren!

Wil je daadwerkelijke aandacht, échte resultaten? Zet dan eens wat andere stappen. Laat zien dat je naast cultuurliefhebber ook een gezond-verstand-burger bent. Organiseer een petitie, richt een actieclub op, bouw een lobby, bezet de NPO, kidnap de Radio 6 manager. Weet ik veel, de cultuursector herbergt de creatievelingen, toch? In elk geval: neem zelf de handschoen op en bewandel de juiste, meestal politieke wegen.

En daarmee zijn we aanbeland bij de kneep. Als iets politiek heet dan trekt men zich terug, heeft er geen zin in, zegt er geen verstand van te hebben of welk andere terugtrekkende beweging dan ook wordt toegepast. Muzikanten, ook jullie zijn politiek, of je het nou wilt of niet. Richt je energie op de juiste doelen. Wat moet de gemiddelde VK-lezer of DWDD-kijker met jullie boodschap? De problematiek snapt men maar half, zoals dat gaat met de meeste issues. Dat is geen belediging van het volk, maar meer een verwijt aan bedrijven, media en overheid die ons doodbombarderen met zoveel lauwe pap dat de meesten de krenten gewoon niet meer zien. Apathie, afstand en onwetendheid wordt gekweekt om te kunnen regeren. Divide et impera.

Dus: muzikanten opgelet! Neem een voorbeeld aan George van Houts! Succesvol theatermaker én gezond-verstand-burger. met De Verleiders geeft hij een prachtvoorbeeld van betrokkenheid en actievoeren. Het kan echt wel, maar je zult ervoor uit die luie a-poltitieke stoel moeten komen. Maak je er niet van af met het ondertekenen van een VK-artikel of liken op Facebook. Verdiep je in de kwestie en doe iets. En zorg ervoor dat niet alleen de klok wordt gehoord, maar vooral de acties worden opgemerkt en leiden tot koppen in diezelfde VK en DWDD.

Author: Hans Geurts

Hans is publicist en oprichter van Vinisva, op social media te volgen onder @vinisva. Tevens is hij muzikaal actief als indie artist, songwriter en producer in Gashunters en Twoomusic. Zie Contact voor o.a. telefoon en mailadres.


Submenu

Historie